Achter de schermen | Noortje de Keijzer

Interieurontwerper Noortje de Keijzer (29) ken je misschien van haar project met de gebreide man – dat een aantal jaar geleden viral ging. Ik sprak Noortje over haar leven als designer, de weg die ze heeft afgelegd naar waar ze nu staat en de stijl die naar voren komt in haar producten. “Het ontwerpen is niet mijn werk, het is mijn levensstijl. Het dringt door in alle facetten van mijn leven,” noemt ze gepassioneerd.

Achter de schermen | Noortje de Keijzer

Noortje en kat Lobster (die tijdens het interview soms knus bij ons kwam zitten)

Noortje heeft de Design Academy in Eindhoven gedaan, met de afstudeerrichting Man and Identity. Hier kwam ze in aanraking met materiaalontwikkeling en het werken met textiel, op de gebieden fashion en interieur. Noortjes voorkeur ging uit naar de richting interieur – en lag daarmee in het verlengde van haar kinderdroom om interieurstylist te worden. “Vroeger riep ik al: ‘later wil ik voor een interieurtijdschrift werken!’ En vond ik het altijd super leuk om mijn kamer te veranderen.”

• Hype: de gebreide man

Via verschillende stages, waaronder een in Londen, heeft ze langzaam maar zeker haar weg in de designwereld gevonden. Als stagiair bij Frank Visser vond ze een thuis. Sets bouwen, styling en fotografie – de dingen waar Noortje zich in deze stage- en afstudeerperiode mee bezighield. “Toen heb ik voor mijn afstuderen drie fotoseries gemaakt, en de hele productie daar rondom gedaan. En mijn andere afstudeerproject was My Knitted Boyfriend: de gebreide man, waarbij ik ook een filmpje en boekje gemaakt heb.”

Bij de Graduation Show van de Dutch Design Week is de gebreide man behoorlijk opgepakt in de designwereld. “Het werk was toen geselecteerd om naar de design academie afstudeershow in Milaan te gaan. Zo werd het internationaal ook wat meer gezien, en werd het uiteindelijk via blogs als designboom een hype.”

• Van bedrijf naar label

Het beginnen van een eigen bedrijf had Noortje toentertijd eigenlijk nog niet voor ogen. Maar na haar afstuderen bleek het handig te zijn om voor zichzelf te beginnen. Ook om zo nog meer te kunnen leren door verschillende samenwerkingen aan te gaan. “Toen heb ik op een bepaald moment wel gedacht: ik vind het heel tof om eigen werk te maken, dus ik ga het naast een bedrijf tot een eigen label maken.” Daar komt meer bij kijken dan alleen het maken van een product. Het is ook nodig om heel veel research te doen, te fotograferen en te zorgen dat de productie rond gekregen wordt.

Achter de schermen | Noortje de Keijzer

Achter de schermen | Noortje de Keijzer

Een voorproefje van Noortjes interieur. Volgende week meer in een nieuw Thuisbeeld artikel!

Inspiratie? Die haalt Noortje uit een gevoel, of uit kleuren. Ze licht toe: “Ik merk dat ik een voorkeur heb voor een bepaald soort minimalisme. En lijnenspellen, vlakkenspellen, kleurenspellen. Dat is iets waar ik steeds weer op terug kom. Maar ik kan ook geïnspireerd raken door bijvoorbeeld een mooi stukje materiaal – van plastic, tot steen, tot stof.”

• Vrolijkheid en duurzaamheid

De minimalistische stijl is ook wat Noortjes label uitstraalt. Maar daarnaast zie je optimisme, vrolijkheid en speelsheid terug in haar werk. Ze legt uit: “Ik hoop gewoon dat mensen blij worden van mijn werk! Als je iets in de wereld brengt, dan moet het wel iets vrolijks toevoegen. Er zijn al ellendige dingen genoeg.”

Hoe de toekomst eruit ziet voor Noortje? “Dat is eigenlijk een constante zoektocht. Het gaat niet vanzelf, je moet er heel actief instaan. Het lijkt me super leuk om een succesvol label te hebben. Dat hoeft niet te bestaan uit massaproducties, maar uit eerlijke producten waarvan mensen weten hoe ze gemaakt worden. Duurzaamheid is ook belangrijk. Ik wil spullen maken die een leven lang mee kunnen gaan.”

Achter de schermen | Noortje de Keijzer

• Gewoon blijven doen

Het is hard werken, het aan de weg timmeren als designer. “Doorzettingsvermogen is heel belangrijk,” geeft Noortje mee als tip voor beginnende makers. “Ik denk dat talent heel subjectief is. En heel weinig te maken heeft met succes. Het is vooral gewoon blijven doen en niet opgeven.”

Noortje werkt momenteel deeltijd als styliste bij Dille & Kamille, wat ze een leuke plek met gezellige mensen vindt. Maar het liefst zou ze meer werkdagen voor haar eigen bedrijf hebben: “Ik zou er graag meer van kunnen leven, zodat het de mogelijkheid biedt om nieuwe dingen te kunnen blijven maken. Ook hoop ik om interieurontwerp opdrachten te blijven vinden.”

Een laatste toekomstplan is om meer samen te werken. “Daarbij hoef ik niet alleen met textiel te werken; het lijkt me ook interessant om bijvoorbeeld een crossover project met een meubelmaker te doen. Ik zou best eens een lamp willen maken, of een kaarsenhouder. Het hoeft niet per se alleen maar stof te zijn. Maar mijn liefde ligt wel bij textiel – en daar ligt ook nog een hele wereld voor mij om te onderzoeken.” 

Kende jij Noortje de Keijzer al? Wat vind je van haar inspirerende verhaal?

Follow

Volg Ook Anna doet dingen op InstagramBloglovin’Facebook • Twitter

Heb je de vorige blogposts al gezien? Check ze nu!
Wie • Achter de schermen | Dilemma op Dinsdag
Wat • Wat te doen zonder internet | 4x tips
Waar • Thuisbeeld | Dilemma op Dinsdag

bloem-oadd

10 Comments

 1. Marlous 3 maart 2017

  Wat een leuk verhaal! Styliste bij D&K klinkt best wel als een droomberoep. En wat is Lobster lief haha.


  • Anna Schouten 4 maart 2017

   Wat leuk dat je het gelezen hebt! Thanks :)! Jaaa, dat vind ik dus ook! Zou ik ook écht zo’n toffe baan vinden. Hihi, ja! Hij kwam steeds bij ons zitten tijdens het interview, en poseren toen ik foto’s aan het maken was. Heel schattig!


 2. Marleen 2 maart 2017

  Super interessant om te lezen! Ik kende haar nog niet,


 3. Lobster, wat een mega leuke naam voor een kat! Ik kende ‘De gebreide man’ niet eigenlijk,wel een superleuk idee. Haar interieur ziet er ook erg tof uit, ik ben benieuwd. Malou x


  • Anna Schouten 1 maart 2017

   Ha, dat vind ik ook! Echt een hele leuke naam :). Helemaal met je eens over het leuke idee! En yay, het interieur artikel komt volgende week online!


 4. Wat onwijs leuk om te lezen. Ik kende haar nog helemaal niet, maar wat een prachtig verhaal! Zo bijzonder dat Noortje inspiratie kan halen uit zulke kleine dingen, ik vind dat altijd heel mooi om te lezen :)!
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…Introduceer… De WM Boekenleggers Shop!My Profile


  • Anna Schouten 1 maart 2017

   Bedankt, leuk om te horen :)! Vind ik ook. Super inspirerend!


 5. Jessica J. 28 februari 2017

  Ik kende haar nog niet, maar vind haar verhaal erg inspirerend. Wat een doorzettingsvermogen! Ik ben benieuwd naar het Thuisbeeld-artikel. De foto’s van de plantjes zijn alvast veelbelovend. :-)
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #43 • Nieuwe Yankee Candle-geuren en cadeautjes!My Profile


  • Anna Schouten 28 februari 2017

   Wat leuk om te horen! En ik ben het helemaal met je eens. Prachtig verhaal! Yes, die komt ook heel snel online :)!


Reacties zijn gesloten.