Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl

Kunststroming De Stijl bestaat honderd jaar! En dat wordt uitgebreid gevierd in Nederlandse steden als Utrecht, Den Haag en Amersfoort, onder de noemer Mondriaan to Dutch Design. In deze laatste stad was ik afgelopen weekend te vinden voor een blogevent rondom 100 jaar De Stijl. Ik bezocht het Piet Mondriaanhuis en leerde het prachtige Amersfoort beter kennen via Inge van Amersfoortse Stadsgidsen. Vandaag neem ik je mee!

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Engelse drop, Ikea ontwerpen en misschien zelfs game Minecraft: in het dagelijks leven zien we De Stijl vandaag de dag nog altijd terug. Ook voor veel tegenwoordige kunstenaars is de stroming van belang. Zo hing in het Piet Mondriaanhuis – een van de bezoeklocaties van de dag – kunst van Boris Tellegen. Soms nog geen jaar geleden gemaakt, en duidelijk beïnvloed door De Stijl. En heel mooi!

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

• Het tekenende beeld der contrasten

De moderne kunststroming is eigenlijk een tegenstelling van het klassieke centrum van Amersfoort – waar de oude gebouwen je om de oren vliegen. Dat maakte het wat mij betreft des te leuker om het feest rondom 100 jaar De Stijl in deze stad te vieren. Een mooi contrast: de bekende Gerrit Rietveld stoel – her en der in de vierende steden geplaatst – met daarachter zicht op de oude stadspoorten.

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Het meest onder de indruk was ik van het Piet Mondriaanhuis, in Amersfoort te vinden aangezien de kunstenaar hier geboren is. Hoewel ik de bekendste werken van de maker wel kende, heb ik heel veel nieuwe informatie over hem geleerd. Zo had ik er geen idee van dat zijn schilderstijl in zijn eerdere werken totaal verschillend was van de vierkante vlakken die hij later creëerde. Hij gebruikte toen nog nauwelijks uitspringende kleuren en schilderde realistische objecten. Als het een ander museum was en er geen naambordje bij deze werken zou hangen, zou ik nooit geraden hebben dat Piet Mondriaan de maker hiervan was.

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

In het museum is de Parijse woon- en werkplek van Piet Mondriaan nagemaakt – om je even helemaal te kunnen wanen in zijn leefomgeving. Een sober en simpel huis, maar goed gevuld met zijn bekende primaire kleurvlakken. Deze vlakken vormen de rode draad door het museum: ook de indrukwekkende audiovisuele voorstellingen over het leven en de groei van de kunstenaar zijn kleurrijk verpakt. En dat maakt ze vrolijk en meeslepend: na het museumbezoek had ik helemaal zin gekregen om verf en een doek in te slaan, en te gaan creëren.

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

• Over de Amersfoortse grachten

Naast het bezoek aan het huis stapten we op een boot. Amersfoort Rondvaarten verzorgde de boottocht, met een rondleiding gebaseerd op kunstverhalen. De route gaat langs het historische centrum van de stad, dat je met heel andere ogen bekijkt vanaf het water. Het thema: Heilige Huisjes, waar de mededelende kunstenaars vaak een geheel eigen invulling aan geven. Van letterlijke huisjes (van papier!) tot meer beeldende werken met glas of metaal. En dat allemaal vertoond langs de waterkant, waar het heel goed kunst kijken is. Zeker met de zon op je bol – de tours gaan dan ook vanaf eind april van start.

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

• Kroketten, wijn en bier

Daarnaast was de dag wat betreft food en drinks luxe vertoeven. Het begon allemaal bij KAdECafé op het Eemplein met een heerlijke lunch: kroketten, brood en salades. Dat is waar de dag van start ging, en ik alle andere bloggers ontmoette. Een gezellige boel! De muren in het café zijn kleurrijk versierd, met behang dat bestaat uit uitvergrote kunstontwerpen. Kunst komt echt overal terug deze dag. Tip: vanaf mei zijn hier tentoonstellingen, in Kunsthal KAdE. Thema: de manier waarop De Stijl vandaag de dag terugkomt in kunst.

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

De dag werd afgesloten met wijn en een hapje bij wijnbar Zuster Margaux. De bar bevindt zich in oud klooster Mariënhof: een unieke locatie om te verkennen! Hier heette Jasper ons welkom, en stelde hij ons voor aan een kunstzinnige wijn – voor zoverre hij de mogelijkheid had om dit uit te kiezen. Want een wijnetiket in het thema van De Stijl bestaat schijnbaar niet. Wel te vinden op een bieretiket van Utrechtse speciaalbierbrouwer De Leckere – en om deze reden in de goodiebag gestopt!

Event | Amersfoort viert 100 jaar De Stijl | Blogpost @ Ook Anna doet dingen

Super bedankt Krista van Stoer en Smaak en Esther van Citymarketing Amersfoort voor het organiseren van het event rondom 100 jaar De Stijl! Ik heb enorm genoten. En ben zeker van plan om Amersfoort vaker te bezoeken.

De andere bloggers die mee waren: Dainahara en Sophie van Explore Utrecht, Daan en Rover van MaandagDaandag, Esther van Lifelicious, Vanessa van Roomwit en Katharina van Niederlandeblog. Heel leuk om jullie te ontmoeten en hopelijk tot snel!

Was jij al bekend met de viering van 100 jaar De Stijl? Wat vind jij van Amersfoort?

Follow

Volg Ook Anna doet dingen op InstagramBloglovin’Facebook • Twitter

Heb je de vorige blogposts al gezien? Check ze nu!
Wie • Achter de schermen | Sven en Nina
Wat • Thuisbeeld Ook Anna doet dingen | Urban jungle
Waar • Thuisbeeld | Noortje de Keijzer

bloem-oadd

16 Comments

 1. Sarah 5 april 2017

  Lijkt me echt wel een hele inspirerende dag te zijn geweest. Super mooie foto’s heb je ook gemaakt. En zalig om zo’n dag af te kunnen sluiten met een drankje en een hapje :)
  Sarah onlangs geplaatst…My life in pictures #29My Profile


  • Anna Schouten 6 april 2017

   Yes, dat was het zeker! Ik heb heel erg genoten. Wat een lieve woorden, bedankt :). Leuk om te horen!


 2. Florentine 29 maart 2017

  Wat leuk!!! En wat heb je mooie foto’s gemaakt <3


 3. Oh wat gaaf! Ik ben dol op dit soort kunst, vooral die ringen om die brugreling vind ik geweldig!
  Monique | WritingMonique onlangs geplaatst…Book ScavengerMy Profile


  • Anna Schouten 28 maart 2017

   Ah, wat leuk! Vond ik ook heel leuk gedaan, inderdaad. En geeft meteen extra kleur aan de stad! :)


 4. Joanne 26 maart 2017

  Wat tof zeg! En zo te zien moet ik echt een keertje naar Amersfoort gaan :)


  • Anna Schouten 28 maart 2017

   Yes! Was een heel leuk event. En dat kan ik je alleen maar aanraden! Ik vind het echt een fijne, gezellige stad. En heel mooi ook!


 5. Daan 23 maart 2017

  Het was een heerlijke dag! Mooie blog en foto’s en zo leuk om jou te ontmoeten en nu te volgen. Heel fijn weekend alvast!


  • Anna Schouten 24 maart 2017

   Vond ik ook! Super gezellig en inspirerend. Yay, bedankt :). En insgelijks! Altijd zo leuk om andere bloggers te ontmoeten. Happy weekend!


 6. Roos | Soitsrose 23 maart 2017

  Oeh ziet er leuk uit allemaal!
  Roos | Soitsrose onlangs geplaatst…Roseate | I Want To InspireMy Profile


  • Anna Schouten 23 maart 2017

   Yay! Het was dan ook een hele leuke dag! :)


 7. Marion 23 maart 2017

  Wat leuk om zo een stad op een andere manier te ontdekken en nieuwe dingen te zien! Ben niet erg van de kunst maar vind het wel leuk dat een stad op subtiele manieren er mee om gaat :)
  Marion onlangs geplaatst…Pictures are one of the best memoriesMy Profile


  • Anna Schouten 23 maart 2017

   Klopt! Was heel leuk om mee te maken. Ah, dat kan natuurlijk! Daar zijn de kleinere verwijzingen ideaal voor :). En de boottocht bijvoorbeeld ook – als je misschien niet alle werken interessant vindt, kun je genieten van het varen en het zonnetje op je bol!
   Anna Schouten onlangs geplaatst…Event | Amersfoort viert 100 jaar De StijlMy Profile


 8. Bente 23 maart 2017

  Wat een tof event! :) En wat ziet Amersfoort er mooi uit, daar moet ik ook echt eens naartoe!


  • Anna Schouten 23 maart 2017

   Yes! Was echt een hele toffe dag :)! Jaaa, het is zo’n mooie stad <3. Ik kwam er dus eigenlijk ook nooit, maar ben nu echt van plan om er af en toe naartoe te reizen.


Reacties zijn gesloten.