Achter de Schermen | Sven en Nina

Kunstenaars. Makers. Titels die je aan creatievelingen Sven Signe den Hartogh (24) en Nina van der Meer (24) zou kunnen hangen. Sven en Nina houden zich bezig met kleding, fotografie, film, tekst en schilderwerk. Ik ging bij ze op bezoek om ze te bevragen over hun ontmoeting, levensweg en uiteenlopende werkzaamheden.

Achter de Schermen | Sven en Nina

Sven komt uit Wijk bij Duurstede, en woont nu sinds een jaar met Nina in Delft. Nina legt de keuze voor Delft uit: “Ik woonde hiervoor een tijdje in Amsterdam. Dat vindt Sven niet zo’n leuke stad: hij vindt het te druk, hij is meer van de dorpjes. Maar ik hou dan weer niet zo van dorpen. Zo kwamen we uit op Delft: een goede tussenweg. Het is een beetje dorps, het is een beetje stads.”

Hoe Sven en Nina elkaar hebben ontmoet? Sven: “Via Facebook!” “So romantic…,” voegt Nina lachend toe: “Stom eigenlijk, iedereen doet er nog altijd zo lacherig over. Terwijl het volgens mij bij de helft van de relaties zo is dat mensen elkaar kennen via het internet.” Sven: “Ik vind het juist een voordeel wat zo’n platform kan brengen.”

• Ontwikkeling door vrijheid

Verder terug in de tijd. Hoe is de schoolcarrière van Sven en Nina verlopen en waar heeft dit ze gebracht? Nina: “Ik heb een mode-opleiding afgerond. Daarmee heb ik vervolgens eigenlijk niets gedaan, omdat ik merkte dat de modewereld echt verschrikkelijk is. Nu werk ik in een vintagewinkel. En ook heb ik een thee en taart foodtruck met mijn moeder, waarmee we op festivals staan.”

Sven is geen fan van opleidingen: “Ik heb alleen de middelbare school afgemaakt. That’s it! Nou, ik heb ook twee grafische opleidingen gedaan. Maar die heb ik niet afgerond, omdat ik het gevoel had dat het niet bij me paste. Nadat ik gestopt ben, ben ik een jaartje bij de Albert Heijn gaan werken. En toen merkte ik dat het voor mij een enorme verademing was om niet meer op school te zitten. Ik voelde me niet langer opgesloten en gedempt.”

• Alles viel op zijn plek

Hoe het vervolgens verder ging? “Na het werken bij de supermarkt ben ik aan de slag gegaan bij een kledingzaak in Utrecht: De Rode Winkel. Daar heb ik twee jaar gewerkt. En waar anderen school als een leerweg kiezen, was het werken in de winkel voor mij een echte leerweg. Ik kon mezelf daar op een hele fijne manier ontwikkelen.”

Hij legt uit hoe die weg precies in zijn werk stak: “Vanuit daar groeiden verschillende interesses: van kleding tot kunst. Daaruit ontstonden vervolgens weer andere dingen. Zo heb ik een tijd een blog gehad, wat ervoor zorgde dat ik ging fotograferen. De blog was een soort abstracte expressievorm van wat ik tof vond. Dat begon met inspiratie delen, maar ging al vrij snel naar zelf content maken. Filmpjes maken, interviews houden, teksten schrijven. Daarna ontstonden er samenwerkingen met merken. En kwamen er evenementen. En zo groeide dat uit van een Facebookpagina tot een online magazine, wat best snel behoorlijk groot werd.”

Achter de Schermen | Sven en Nina

Dat is waar Sven is begonnen, en de groei die hij heeft doorgemaakt. “Ik denk dat alles daarin een ontwikkeling is geweest naar waar ik nu ben. De keuze van stoppen met school leidde tot werk, dat werk leidde ertoe dat ik me vrijer voelde, enzovoorts. Het voelde echt alsof alles op zijn plek viel. En dat voelt nog steeds zo.”

Maar na twee jaar trok Sven de stekker uit zijn blog. “Ik dacht: ik wil het meer op mezelf richten, en niet meer op het grotere geheel wat een blog zou kunnen zijn. Toen heb ik de focus gelegd op eigen projecten.”

• Een gevoel en een verhaal

En waar Sven nu staat, onder welke titel hij zijn werkzaamheden samenvoegt? “Kunstenaar. Ik denk dat je het zo zou kunnen zeggen. Mijn werk bestaat uit meerdere dingen: fotograferen, schilderen, bezig zijn met kleding. Ik vind het mooi om dingen te maken en ik kies er daarbij voor om mijn werk vorm te geven via verschillende takken van sport.”

Wel zijn er elementen die altijd terugkomen in het werk, voegt Sven toe: “Ik probeer er altijd een gevoel in te brengen, en er echt iets van mezelf in te stoppen. Meestal is dat een wat dromerig gevoel. En er moet in elk werk een verhaal zitten.”

Op fotografiegebied werkt Sven in opdracht voor verschillende merken en tijdschriften. Daarnaast maakt hij veel eigen werk. “Dat is autonoom werk, waarbij ik volledig kan creëren wat ik tof vind om te maken. Hetzelfde geldt voor schilderen: ik schilder wat ik wil maken.” Daarnaast is Sven recentelijk een kledingmerk begonnen: Signe. “Daar ben ik momenteel veel mee bezig, om dat vorm te geven.”

• Het komt en gaat met vlagen

Of het ingewikkeld is, om al deze bezigheden te combineren? Sven: “Het is gewoon heel veel. En ik ben altijd bezig. Het gaat maar door: alles is altijd. Het is niet mijn werk, het is mijn leven. Ik ben bezig met de zoektocht om alles op de juiste manier te kunnen managen.”

Achter de Schermen | Sven en Nina

Al is hij niet altijd met alle verschillende werkvormen tegelijkertijd bezig: “Het komt en gaat met vlagen. Soms focus me een paar weken enkel op fotografie, en laat ik dat vervolgens weer liggen. Dan heb ik weer heel veel inspiratie voor iets anders. Zo had ik vorig jaar een fase dat ik veel poëzie schreef; iets wat ik nu al een tijd niet meer heb gedaan.”

• Een ijzersterke combinatie

Sven en Nina doen soms opdrachten samen. Nina noemt een voorbeeld: “Laatst zijn we voor Jägermeister naar Berlijn gegaan. Dat was heel cool!” Sven: “Er zijn best wat projecten geweest waar we samen invulling aan hebben kunnen geven. Dat is te gek!”

Ook in Svens vrije fotografiewerk gaan ze vaak samen aan de slag, met de mooiste herinneringen aan het samenzijn in Amerika en op de Veluwe. Sven noemt: “Dat vind ik dan ook niet mijn werk, maar echt ons werk. Nina is daarin mijn muse. Ik heb duizenden foto’s van haar geschoten, en mijn hele portfolio staat vol met beelden van haar. Nina is net zo verantwoordelijk voor het gevoel dat wordt overgebracht op de foto als ik dat ben.”

• Je eigen geluk maken

Concrete toekomstplannen? Daar houden Sven en Nina zich niet zozeer mee bezig. Nina: “Ik stippel nooit echt iets uit. Ik heb wel plannen of ideeën, maar denk niet: ‘ik moet over een jaar hier staan’.” Wel heeft Nina een heel tof idee: “Mijn moeder en ik willen graag een zaakje beginnen! Daar zijn we nu naartoe aan het werken.”

Achter de Schermen | Sven en Nina

Bij Sven hangt de toekomst af van zijn constante groei. “Ik hoop dat ik in staat ben om alles nog meer te laten groeien. Ik zou bijvoorbeeld vaker in het buitenland en voor grotere tijdschriften willen werken.”

Door zich steeds in te spannen en verder te ontwikkelen, is er vooruitgang. Sven: “Het komt niet zomaar aanwaaien. Als je ergens heel veel tijd, moeite en liefde insteekt, dan komt daar iets uit.” Hij sluit af: “Ik geloof dan ook niet zoveel in geluk. Ik denk juist dat je heel erg verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. En voor je eigen succes.”

Volgende week leer je Sven en Nina nog beter kennen in een nieuwe Thuisbeeld!

Kende jij Sven en Nina al? Vind je hun verhaal inspirerend?

Follow

Volg Ook Anna doet dingen op InstagramBloglovin’Facebook • Twitter

Heb je de vorige blogposts al gezien? Check ze nu!
Wie • Achter de schermen | Noortje de Keijzer
Wat • Thuisbeeld Ook Anna doet dingen | Urban jungle
Waar • Thuisbeeld | Noortje de Keijzer

bloem-oadd

10 Comments

 1. Florentine 6 april 2017

  Wat een gave post! Ik vind dit erg leuk om te zien<3


  • Anna Schouten 6 april 2017

   Ah, wat leuk om te horen. Thanks! :)


 2. Marielle 29 maart 2017

  Wat een tof en inspirerend verhaal!


  • Anna Schouten 31 maart 2017

   Yay! Thanks :). Ik vind hun verhaal ook zo interessant!


 3. Marieke 24 maart 2017

  Hoi! Vet leuke blog heb je :) Dat wou ik even zeggen. Leuk om te lezen dit!


  • Anna Schouten 28 maart 2017

   Hi Marieke! Yay, wat leuk om te horen :). Bedankt voor je lieve woorden!


 4. Angélica 20 maart 2017

  Ah wat leuk om te lezen! Grappig, ik ‘ken’ Sven al wel maar dat is omdat we op mijn werk een soort Boomerang-scherm hebben hangen en er aaaaaltijd zijn foto’s voorbijkomen haha!
  Leuk om te zien hoe ze leven en inspirerend dat ze op zo’n jonge leeftijd toch al een hoop bereikt hebben :) Tof!


  • Anna Schouten 20 maart 2017

   Yay, bedankt :). Ha, wat grappig en toevallig! Leuk dat je zijn werk al een beetje kent. Vind ik ook! Echt heel knap om al zoveel bereikt te hebben.


 5. Jessica J. 20 maart 2017

  Mooi en inspirerend verhaal. Een diploma is uiteindelijk maar een stuk papier, toch? Lijkt me een erg tof koppel. Knap dat hij haar z’n muze noemt. ♥
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #46 • Korte werkweek, boeken en natuur!My Profile


  • Anna Schouten 20 maart 2017

   Thanks :). Zo is dat! Als je daar geen voldoening uit haalt, is het veel beter om een andere leerweg te kiezen. Maar ik denk dat veel mensen dat een hele grote stap vinden, dus des te inspirerender is dit verhaal. Ja, zo mooi <3!


Reacties zijn gesloten.